Naukowcy w nowych badaniach sugerują, że spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru w dzieciństwie może wpłynąć na całkowitą liczbę i różnorodność bakterii jelitowych w późniejszych latach życia.

Dieta, jaką spożywają dzieci, może wpłynąć na ich mikrobiom w późniejszych okresach życia i nie zmienią tego zdrowe nawyki żywieniowe wypracowane w dorosłości – wynika z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California, Riversid (UC Riverside). Badania zostały przeprowadzone na myszach, ale uczeni wskazują, że podobne efekty można zaobserwować wśród ludzi.

Rezultaty analiz ukazały się na łamach pisma „The Journal of Experimental Biology”.

 

Mikrobiom

Badanie przeprowadzone przez naukowców z UC Riverside jest jednym z pierwszych, które wykazały znaczny spadek całkowitej liczby i różnorodności bakterii jelitowych u dojrzałych myszy karmionych niezdrową dietą w młodości.

– Badaliśmy myszy, ale zaobserwowany przez nas efekt jest taki sam, jak u dzieci na diecie zachodniej, bogatej w tłuszcze i cukier. Ich mikrobiom jelitowy odczuwa skutki takiej diety nawet przez sześć lat po okresie dojrzewania – wyjaśnił Theodore Garland z UC Riverside.

Mikrobiom to pojęcie odnoszące się do wszystkich bakterii, a także grzybów, pasożytów i wirusów, które żyją razem z nami – wewnątrz organizmu człowieka lub zwierzęcia i na jego skórze. Większość z tych mikroorganizmów znajduje się w jelitach i większość z nich jest pomocna, stymulując układ odpornościowy, wpływając na procesy trawienne i pomagając w syntezie kluczowych składników odżywczych.

W zdrowym ciele istnieje równowaga organizmów chorobotwórczych i pożytecznych. Jeśli jednak równowaga zostanie zachwiana, czy to w wyniku stosowania antybiotyków, chorób czy niezdrowej diety, organizm może stać się podatny na patogeny.

Wpływ diety na mikrobiom

W nowych badaniach zespół prowadzony przez Garlanda szukał czynników występujących w diecie, które mogą wpływać na mikrobiom. Badania przeprowadzono na myszach. Uczeni podzielili gryzonie na grupę karmioną zdrową dietą oraz na grupę na diecie zachodniej. W tych dwóch grupach także dokonano podziału. Część myszy z obu grup miało dostęp do kołowrotka, reszta pozostawała bez aktywności fizycznej.

Po trzech tygodniach badań wszystkie myszy wróciły do ​​standardowej diety i zostały pozbawione kołowrotka, czyli wróciły do normalnych warunków przechowywania myszy w laboratorium. W 14 tygodniu zespół zbadał różnorodność i liczebność bakterii u zwierząt.

Wyniki badań pokazały, że ilość bakterii, takich jak Muribaculum intestinale, została znacznie zmniejszona w grupie na diecie zachodniej. Ten typ bakterii bierze udział w metabolizmie węglowodanów.

Analiza wykazała również, że ćwiczenia fizyczne wykonywane przez gryzonie mają wpływ na bakterie jelitowe. Liczba wspomnianych wcześniej bakterii była większa u myszy karmionych zdrową dietą, które miały dostęp do kołowrotka do biegania. U gryzoni na diecie wysokotłuszczowej, niezależnie od tego, czy ćwiczyły, czy nie, liczba tych bakterii była znacznie niższa.

Naukowcy są przekonani, że ten gatunek bakterii i w ogóle cała rodzina, do której należą, mogą wpływać na ilość energii dostępnej dla gospodarza. Trwają badania nad innymi funkcjami, jakie ten typ bakterii może pełnić.

Innym wartym uwagi efektem była większa liczba podobnych gatunków bakterii obecnych u myszy korzystających z kołowrotka w badaniach innych naukowców, co sugeruje, że same ćwiczenia mogą zwiększyć ich obecność.

 

„Jesteś tym, co jadłeś jako dziecko”

Podsumowując, naukowcy z UC Riverside odkryli, że dieta zachodnia we wczesnym okresie życia miała bardziej długotrwały wpływ na mikrobiom niż ćwiczenia w tym samym okresie życia.

Zespół Garlanda chce powtórzyć eksperymenty i pobrać próbki w dodatkowych punktach czasowych, aby lepiej zrozumieć, kiedy pojawiają się pierwsze zmiany w mysich mikrobiomach i czy rozciągają się one na jeszcze późniejsze fazy życia.

Jednak niezależnie od tego, kiedy te efekty pojawiają się po raz pierwszy, naukowcy twierdzą, że istotne jest, że obserwowano je tak długo po zmianie diety. – Jesteś nie tylko tym, co jesz, ale także tym, co jadłeś jako dziecko – podsumował Garland.

 

 

 

Źródło: University of California, Riverside
0 0 vote
Article Rating