Wazę, która najpewniej zawiera najstarsze chińskie wino, wydobyto z grobowca arystokraty z okresu zachodniej dynastii Zhou w prowincji Shaanxi. Według naukowców jest to prawdopodobnie legendarne wino “Qiti”, pite podczas państwowych i religijnych ceremonii. Ma ok. 3000 lat.

Opisywane jest ono w literaturze jako sławny napój, któremu nazwę nadał piąty cesarz zachodniej dynastii Zhou, panującej w latach 1046-771 p.n.e., na cześć swojej ukochanej córki księżniczki Qi.

Upadnie “śródziemnomorski mit”?

Według dawnych przekazów wino robione było z winogron i miało intensywną barwę czerwoną. Naukowcy nie otworzyli jeszcze wazy znalezionej w północno-środkowej części Chin i nie wydali ostatecznej opinii odnośnie jej zawartości – podała w piątek agencja Xinhua.

Zdaniem szefa Instytutu Badań Starożytnych Donga Changminga odkrycie jest dowodem na rodzime pochodzenie wina i zaprzecza teorii, jakoby napój ten był zapożyczeniem z kultury śródziemnomorskiej.

Szef wykopalisk Liu Jun powiedział, że zespół archeologów odkrył również towarzyszący ceremonii picia wina przedmiot z inskrypcją polecającą picie z umiarem.

Wino było symbolem korupcji, jakiej dopuszczali się urzędnicy cesarscy poprzedniej dynastii Shang. Wino było ich ulubionym i spożywanym w nadmiarze napojem – dodał Liu.

Starożytny alkohol nie jest pierwszym, który odkryto w Chinach. Według BBC w 2004 r. amerykańscy naukowcy odkryli w chińskich naczyniach ceramicznych ślady napoju alkoholowego wykonanego z ryżu, miodu i owoców, które mogą mieć nawet 9000 lat.

Jedne z najstarszych na świecie dowody warzenia piwa i produkcji wina znaleziono w Iranie. Pochodzą one sprzed 7400 lat.

Źródło: PAP, tvn24.pl

Polecane: