Badacze z Uniwersytetu Harvarda poinformowali o opracowaniu nowej metody doustnego dostarczania insuliny do organizmu, która może zastąpić codzienne zastrzyki.

Dla milionów osób cierpiących na cukrzycę typu 1 nieprzyjemne zastrzyki raz lub dwa razy dziennie są jedyną opcją dostarczenia insuliny, której ich ciała nie są w stanie produkować samodzielnie. Ale na horyzoncie pojawiła się inna, bardziej przyjazna metoda przyjmowania insuliny.

Naukowcy z Harvarda opracowali metodę doustnego dostarczania insuliny, która może radykalnie zmienić sposób, w jaki diabetycy utrzymują poziom cukru we krwi w ryzach. Insulina w pigułce daje obietnicę poprawy jakości życia dla milionów osób z cukrzycą typu 1 na całym świecie.

Badania zostały opublikowane w “Proceedings of National Academy of Sciences”.

 

Naukowcy od lat szukają sposobu na dostarczanie insuliny doustnie. Do tej pory wszystkie opracowane metody zawodziły przede wszystkim dlatego, że kwaśne środowisko żołądka niszczyło białko, a i wchłanianie z jelit pozostawiało wiele do życzenia.

Kluczem w nowym podejściu jest przenoszenie insuliny w cieczy jonowej zwierającej cholinę i kwas geraniowy. Składniki te są umieszczone w kapsułce z odporną na kwasy powłoką. Takie kapsułki są łatwe w produkcji i mogą być przechowywane do dwóch miesięcy w temperaturze pokojowej bez degradacji. To dłużej niż niektóre produkty insulinowe do wstrzykiwania dostępne obecnie na rynku.

– Po spożyciu insulina musi poruszać się po trudnym torze przeszkód, zanim zostanie skutecznie wchłonięta do krwiobiegu – powiedział Samir Mitragotri, główny autor publikacji. – Nasze podejście przypomina szwajcarski scyzoryk, w którym jedna pigułka ma narzędzia do radzenia sobie z każdą napotkaną przeszkodą – dodał.

Odporna na kwasy powłoka kapsułki opierając się rozkładowi przez kwasy żołądkowe. Powłoka polimerowa rozpuszcza się, gdy osiąga bardziej alkaliczne środowisko w jelicie cienkim. Wtedy uwalniana jest jonowa ciecz niosąca insulinę.

– Gdy cząsteczka białka, taka jak insulina, dociera do jelita, istnieje wiele enzymów, których funkcją jest rozkładanie białek na mniejsze aminokwasy, ale insulina niesiona przez płyn jonowy pozostaje stabilna – wyjaśniła Amrita Banerjee, współautorka badań. Banerjee podkreśliła, że proces wytwarzania takiej pigułki jest tani.

– Te badania wykazują niezwykłe wyniki. Insulina podawana doustnie w połączeniu z cieczą jonową działa podobnie jak zwykła iniekcja. Jeśli ta metoda znalazłaby zastosowanie także przy innych lekach białkowych i peptydowych, konsekwencje dla medycyny mogą być ogromne – powiedział niezaangażowany w badania Mark Prausnitz z Georgia Institute of Technology.

Mitragotri planuje teraz przetestowanie preparatu na zwierzętach. Naukowcy są przekonani, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, uzyskanie zgody na ewentualne badania kliniczne u ludzi będzie łatwiejsze dzięki temu, że kluczowe składniki preparatu zostały uznane za bezpieczne.

 

 

 

 

 

Źródło: https://chelorg.com/2018/06/25/biotechnologists-from-the-usa-created-the-first-insulin-pill/Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences, DziennikNaukowy,