W Niemczech liczba zatruć pokarmowych wywołanych bakterią EHEC nadal rośnie. Od czwartku odnotowano ok. 60 nowych przypadków o ciężkim przebiegu. W związku z wybuchem zakażeń badane są dwie firmy w Andaluzji- prawdopodobnie źródłem zakażeń są hiszpańskie ogórki.

W ciągu tygodnia w Niemczech zgłoszono 800 potwierdzonych przypadków choroby oraz podejrzeń infekcji. W 276 przypadkach zakażenie ma skomplikowany przebieg. W wyniku zatrucia EHEC zmarły dotąd trzy mieszkanki Niemiec w wieku 24, 83 i 89 lat. Instytut Roberta Kocha nie wyklucza kolejnych zgonów.

Niemieckie media podają, że informacje o osobach cierpiących z powodu zatruć, wywołanych zjadliwym szczepem pałeczek okrężnicy (E. coli) nadchodzą także z innych krajów europejskich. W większości są to osoby, które przebywały w ostatnim czasie w Niemczech. Zakażenia sygnalizowano w Szwecji (10 przypadków), Danii (4), Wielkiej Brytanii (3) i Holandii (1) – podaje Komisja Europejska.

Mikrobiolodzy z Hamburga, gdzie znajduje się ognisko zachorowań,  stwierdzili obecność EHEC na ogórkach sałatkowych pochodzących z Hiszpanii. Według mediów pochodziły one prawdopodobnie z dwóch gospodarstw w Andaluzji – w Maladze i Almerii. Władze hiszpańskie podkreślają, że nie można wykluczać tego, iż ogórki zostały zanieczyszczone w czasie transportu do Niemiec albo już w Niemczech. Zdaniem niemieckich ekspertów jest to jednak mało prawdopodobne.

Wiele stołówek, restauracji, szpitali i przedszkoli zwłaszcza w północnych regionach Niemiec, wycofało z menu świeże warzywa. Sieci handlowe anulują zamówienia na hiszpańskie ogórki sałatkowe i wycofują je ze swojej oferty. Niemcy importują z Hiszpanii rocznie 182 tys. ton ogórków.

Źródło: zetnews.pl mp/PAP

 

Polecane: