Na wschodzie Stanów Zjednoczonych i w Meksyku żyje szczególny rodzaj kleszcza. Nazywa się go “odwróconym zombie”, bo jego ugryzienie skutkuje uczuleniem na mięso.

Jak podają amerykańskie media, lekarze odnotowują coraz więcej przypadków alergii na mięso, która jest skutkiem ukąszenia przez kleszcza Amblyomma americanumnazywanego też kleszczem Lone Star (ze względu na przypominający flagę Teksasu rysunek na grzbiecie). Ukąszenia zdarzają się w regionach, do których dotąd kleszcz – atakujący zazwyczaj na południowym wschodzie USA i w Meksyku – nie docierał. Mowa o Minnesocie, New Hampshire i Nowym Jorku.

– Oczekujemy, że w związku z ociepleniem klimatu, kleszcz będzie się kierował na północ i zachód i spowoduje sporo problemów – przyznał Roland Saff, profesor alergologii na Florida State University College of Medicine.

O pajęczaku mówi się “odwrócony zombie”. Dlaczego?

Alergia na mięso

W 2004 roku immunolog Thomas Platts-Mills badał pacjentów onkologicznych o jednakowych objawach chorobowych. Wszyscy dostawali ten sam lek, jednak doktor stwierdził, że osoby pochodzące z południowego wschodu Stanów Zjednoczonych dziesięciokrotnie częściej skarżyły się na swędzenie, obrzęki i wahania ciśnienia krwi.

Zaskoczony lekarz przeprowadził z producentem leku badania mające sprawdzić, co wspólnego poza objawami mieli pacjenci. Okazało się, że łączy ich obecność antyciał na alfa 1,3-galaktozę. Po zjedzeniu wołowiny lub wieprzowiny, w których jest ten związek cukru, organizm może zareagować bardzo silną wysypką na całym ciele. Istnieje ryzyko, że dojdzie do wstrząsu anafilaktycznego. Jest to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (zwykle pokarm, lek lub użądlenie pszczoły czy osy). W przebiegu wstrząsu anafilaktycznego zwykle dochodzi do znacznego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Wzrost antyciał

Platts-Mills odkrył, że pacjenci byli wcześniej ugryzieni przez kleszcze. To pozwoliło mu w toku dalszych badań odkryć, że ugryzienie przez Lone Stara powoduje 20-krotny wzrost antyciał. Według Plattsa-Millsa jedno ugryzienie może skutkować groźną dla życia alergią na cząstki cukru stanowiące składnik mięsa. Po ugryzieniu system immunologiczny człowieka jest pobudzony do najwyższego stopnia przez alfa 1,3-galaktozę.

 

Źródło: IFLScience, USA Today, tvnmeteo

Polecane: