W smaku przypominają lody. Gdy są niedojrzałe, ich skórka ma zielononiebieski kolor, a drzewa, na których rosną, dobrze znoszą chłodniejszy klimat. Oto banany odmiany Blue Java.

Banany odmiany Blue Java są uprawiane w wielu częściach Azji, Australii i na Hawajach. Swoją nazwę zawdzięczają niesamowitemu zielono-srebrno-niebieskiemu kolorowi, który ma skórka niedojrzałych owoców. W środku banan wygląda zupełnie „normalnie” – ma jasny miąższ i czarne nasiona.

Blue Java nazywana jest też odmianą „Ice Cream” ze względu na słodki smak przypominający krem waniliowy lub lody. Właśnie dlatego, po zamrożeniu, często używa się jej jako alternatywnej zdrowszej przekąski.

Znosi chłodny klimat

W Azji, na wyspach Pacyfiku Południowego i na Florydzie nabycie bananów Blue Java nie jest trudne.

Jednak w naszym klimacie łatwiej kupić drzewko bananowca i hodować je we własnym ogrodzie. Roślina nie powinna mieć problemów z adaptacją, ponieważ świetnie znosi chłodniejszy klimat.

Należy jednak pamiętać, że drzewko może wyrosnąć na prawie pięć metrów.

 

 

Źródło: recipes.howstuffworks.com, tvnmeteo