Rada Unii Europejskiej wydała zgodę na dodanie larwy chrząszcza mącznika młynarka do katalogu „nowej żywności„. To pierwszy owad w zestawieniu prowadzonym przez Komisję Europejską.

Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów.

Wtorkowa decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Na początku roku uznał, że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”.

Ekologiczny „delikates” nie jest jednak wskazany dla wszystkich. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną.

Larwy chrząszcza jedzeniem

Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Jego larwy osiągają rozmiar do 30 mm. Specjał z jadłospisów przyszłości sam występuje zazwyczaj w produktach żywnościowych – np. w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki.

Termin „nowa żywność” w unijnym żargonie oznacza produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w UE w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed 15 maja 1997 roku. Może to być np. żywność nowo opracowana lub „innowacyjna” bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji.

Do nowej żywności zalicza się również tradycyjną żywność pochodzącą z państw trzecich, tj. spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę.

Katalog „nowej żywności” prowadzi Komisja Europejska. Larwa mącznika młynarka jest pierwszym owadem w tym zestawieniu.

 

 

ŹródłoPAP
0 0 votes
Article Rating