Wysoki poziom radioaktywnego cezu został wykryty w makaronie produkowanym w Okinawie, prawdopodobnie został wykonane z wody przefiltrowanej przez popiół wyprodukowany z drewna pochodzącego z plantacji w Fukushimie.
Makaron o nazwie „Okinawa soba”, miał poziom radioaktywności cezu wynoszący 258 bekereli w kilogramie. Restauracja, która produkuje ten makaron, stosuje wodę przefiltrowaną właśnie przez popiół z drewna pochodzącego z plantacji w Prefekturze Fukushima.
Agencja Leśnictwa w dniu 10 lutego zapytała prefektury w Japonii czy na ich terenie nie jest używany do przyrządzania żywności popiół z drewna lub węgla drzewnego, wyprodukowanego po wybuchu jądrowym w Fukushimie w marcu ubiegłego roku, w prefekturze Fukushima, Tokio i 15 innych prefekturach, nawet jeśli drewno lub węgiel drzewny posiada poziom radioaktywnego cezu niższy niż przyjęty przez rząd standardowy poziom – 40 bekereli w kilogramie drewna stosowanym do gotowania i 280 bekereli w kilogramie węgla drzewnego. Według agencji, skażenie cezem makaronu Okinawy potwierdzone 7 lutego w teście przeprowadzonym przez rząd Prefektury Okinawa.
Badania wykazały również 468 bekereli cezu w drewnie kuchennym, które zostało dostarczone z tego samego źródła jak w przypadku drewna dostarczonego do restauracji.
Rząd centralny 2 listopada ubiegłego roku ustalił normy przyjmując, że radioaktywność cezu skoncentrowanego przez spalania drewna lub węgla drzewnego nie powinna przekraczać 8000 bekereli w kilogram – poziom dozwolony dla składowisk odpadów. Jednak metody badania stężenia nie zostały ustalone do 18 listopada, natomiast drewno kuchenne, o którym mowa zostało wysłane 7 listopada.
„Gdy były opracowywane normy, nie przypuszczałem, że popiół będzie stosowany w przetwórstwie spożywczym ” powiedział rzecznik Agencji Leśnictwa. Popioły wykorzystywane są przy ugniatanie makaronu i czasami w usuwaniu gorzkiego smaku, lub jako dodatek wraz z „ językiem diabła” i innymi dziko rosnącymi warzywami.