Koronawirus może przeżyć na powierzchni banknotów, szkła i stali nierdzewnej do 28 dni – wynika z badania australijskiej agencji CSIRO. Naukowcy twierdzą, że wirus jest aktywny dłużej na gładkich powierzchniach i w niższych temperaturach.

Australijskie badanie przeprowadzone przez naukowców z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), którego wyniki opublikowano w piśmie „Virology Journal”, wykazało dłuższą żywotność wirusa SARS-CoV-2, niż dotychczas sądzono, i znacznie dłuższą od wirusów grypy typu A, które mogą przeżyć przez 17 dni.

Eksperyment przeprowadzony przez naukowców polegał na umieszczeniu cząsteczek wirusa w wysuszonym, sztucznym śluzie w kontrolowanych warunkach na różnych powierzchniach i w temperaturach 20, 30 i 40 stopni.

Jak długo wirus utrzymuje się na powierzchniach?

Najdłużej – przez 28 dni – koronawirus pozostawał zdolny do zakażania na banknotach, szkle, z jakiego wykonane są ekrany telefonów komórkowych, plastiku, a także na stali nierdzewnej. Badania wykazały, że jego żywotności sprzyjają gładkie powierzchnie i niższa temperatura. Dla porównania wirus grypy może przetrwać w tych samych warunkach przez 17 dni.

Naukowcy zaznaczyli, że eksperyment przeprowadzany był w ciemności, aby wyeliminować działanie promieniowania UV, które uszkadza wirusa. Jak zaznaczył jeden z autorów badania Shane Ridell, oznacza to, że w warunkach bardziej zbliżonych do naturalnych narażony na działanie światła słonecznego wirus przeżyłby krócej.

– To badanie naprawdę podkreśla znaczenie mycia rąk i dezynfekcji powierzchni, na których może znajdować się wirus – zaznaczył badacz.

Wątpliwości

Profesor Ron Eccles, były dyrektor Common Cold Centre na Uniwersytecie w Cardiff, skrytykował badanie i w rozmowie z BBC News powiedział, że sugestia, że ​​wirus może przetrwać przez 28 dni, może „wywołać niepotrzebny strach w społeczeństwie”.

– Wirusy rozprzestrzeniają się z wydzielinami produkowanymi podczas kaszlu, kichania oraz na brudnych palcach, a badanie to nie wykorzystywało świeżych wydzielin jako nośnika do rozprzestrzeniania się wirusa – mówił. – Świeża wydzielina jest wrogim środowiskiem dla wirusów, ponieważ zawiera dużo białych krwinek, które wytwarzają enzymy do niszczenia wirusów, a także mogą zawierać przeciwciała i inne substancje chemiczne neutralizujące wirusy – mówił. – Moim zdaniem zakaźne wirusy przetrwają w wydzielinie tylko kilka godzin, nie dni – dodał.

– Ustalenie, jak długo wirus pozostaje żywy na powierzchniach pozwoli nam dokładniej przewidywać i ograniczać jego rozprzestrzenianie się oraz lepiej chronić naszych ludzi – powiedział dyrektor generalny CSIRO, doktor Larry Marshall. Zdaniem badaczy ich odkrycia potwierdzają wcześniejsze badania sugerujące, że wirus może przetrwać na świeżej i mrożonej żywności.

 

 

Źródło: BBC, PAP
1 1 vote
Article Rating