Osy to owady, które nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Okazuje się jednak, że ich rola w ekosystemie jest niedoceniana. Jak wynika z analizy brytyjskich naukowców, są równie pożyteczne co „bardziej przyjazne” pszczoły.

Osy są tak samo ważne jak pszczoły dla ekosystemów, gospodarki i ludzkiego zdrowia – zauważają naukowcy w artykule na łamach pisma „Biological Reviews”.

Według najnowszych badań osy odgrywają olbrzymią rolę w środowisku naturalnym, a pośrednio mają ważny wpływ na gospodarkę, a nawet ludzkie zdrowie.

Niesłusznie nienawidzimy os

Naukowcy przeprowadzili metaanalizę ponad 500 artykułów naukowych, dotyczących w sumie około 33 tysięcy gatunków os, a przede wszystkich roli, jaką odgrywają w ekosystemie.

– Osy należą do tych owadów, które uwielbiamy nienawidzić – pisze profesor Seirian Sumner z University College London w Wielkiej Brytanii. Jak dodała, pszczoły, które również żądlą, mają dobrą opinię, ponieważ ludzie wiedzą, że te zapylają i wytwarzają miód.

I dodaje – rola os w ekosystemie ciągle jest niedoceniana. – Dopiero zaczynamy właściwie rozumieć wartość ich działań na rzecz ekosystemu – twierdzi Sumner.

Pszczoła, osa, trzmiel, szerszeń. Jak je rozpoznać (PAP/DPA)

Ogromne oszczędności

Osy należą do drapieżników, a ich ofiarami często stają się owady zagrażające plonom. Naukowcy oszacowali, że ta funkcja os warta jest 416 miliardów dolarów rocznie (ponad 1,5 biliona złotych) w skali świata. Jak dodają, można by używać os w rolnictwie do redukcji populacji szkodników.

Z kolei zasługi os jako zapylaczy oszacowano na 250 miliardów dolarów rocznie (ponad 927 milionów złotych) w skali świata. Z badań wynika, że osy odwiedzają co najmniej 960 gatunków kwiatów. W tym 164 gatunki, które są całkowicie zależne od zapylania przez osy, jak niektóre storczyki.

Wiele os należy do wszechstronnych zapylaczy. Mogą więc zapylić roślinę, gdy z ekosystemu zniknie jej pierwszorzędny zapylacz.

Naukowcy wymieniają również inne zasługi os, na przykład w medycynie, gdzie wykorzystuje się ich jad i ślinę, które mają właściwości antybiotykowe.

 

 

Źródło: PAP, ucl.ac.uk
5 2 votes
Article Rating