Pokrzywa ma wiele cennych właściwości, takich jak chociażby wspomaganie pracy żołądka czy odżywianie włosów.
Pokrzywa lubi rosnąć w pobliżu siedlisk ludzkich. Traktuje się ją jak chwast, ale roślina ta ma wiele zastosowań, wywierających pozytywny wpływ na nasz organizm. Używa się jej między innymi w ziołolecznictwie, kosmetyce czy też w kuchni.
Pokrzywę warto zbierać teraz, bo jest młoda i zawiera najwięcej substancji odżywczych.
Zbawienny wpływ na organizm
W kuchni można używać wszystkich części rośliny, jednak najczęściej stosowane jest jej ziele. Zawiera ono m. in. witaminy C, K, A i B2, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy oraz makro- i mikroelementy, czyli żelazo, magnez, potas, wapń, mangan i krzem.
Pokrzywa dodawana do potraw poprawia trawienie i metabolizm. Jest źródłem białka pokarmowego. Związki zawarte w zielu wspomagają pracę żołądka, trzustki czy wątroby.
Z rośliny można przygotowywać napary, dodawać jej liście do sałatek. W ten sposób możemy poprawić sobie przemianę materii czy wzmóc apetyt.
Właściwości lecznicze
Kosmetyka
Ze względu na swoje działanie bakteriobójcze, pokrzywa ma wiele zastosowań w kosmetyce. Napar z jej liści stosuje się w leczeniu schorzeń skórnych np. ropni czy trądziku. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą odkażającą płukanką na stany zapalne jamy ustnej.
Po przygotowaniu wywaru z tej rośliny możemy uzyskać znajdującą się w niej krzemionkę. Taki płyn może służyć za odżywiającą, wzmacniającą płukankę do włosów. Blondynki powinny jednak zrezygnować z takiego zabiegu. Wywar może zabarwiać jasne włosy na zielono.