11 listopada Polska staje się uczestnikiem amerykańskiego programu ruchu bezwizowego. Nie oznacza to braku formalności dla wyjeżdżających do USA. Wicekonsul Stanów Zjednoczonych w Warszawie Karolina Orton odpowiadała na najważniejsze pytania z tym związane.

O włączeniu Polski od 11 listopada do amerykańskiego programu ruchu bezwizowego poinformowali w środę na wspólnej konferencji ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher i prezydent Andrzej Duda. Informacja o tym znalazła się tego samego dnia w komunikacie Departamentu Bezpieczeństwa Krajowego Stanów Zjednoczonych.

W praktyce, ze względu na procedury, Polacy od 14 listopada będą mogli wyjechać do USA bez wizy na 90 dni w celach biznesowych i turystycznych. Niezbędne będzie uzyskanie elektronicznej autoryzacji podróży w systemie ESTA.

Na najważniejsze pytania związane z nowymi zasadami odpowiadała wicekonsul USA w Polsce Karolina Orton.

1. Czym jest formularz wniosku ESTA?

– ESTA jest to elektroniczne pozwolenie wjazdu do Stanów Zjednoczonych, które kosztuje 14 dolarów, czyli o wiele mniej niż dotychczasowa wiza. (Wniosek) musi być złożony przed wyjazdem, a jego rozpatrzenie może potrwać średnio 72 godziny – tłumaczyła wicekonsul Karolina Orton. Podkreśliła, że internetowy wniosek, przygotowany w języku polskim i w języku angielskim, jest „nieco krótszy niż dotychczasowy wniosek wizowy”.

2. Co potrzebne jest do wypełnienia wniosku ESTA?

Do wypełnienia formularza potrzebny jest paszport i karta kredytowa, ale by wjechać do USA, trzeba też mieć bilet powrotny. Wicekonsul podkreśliła, że dzieci – niezależnie od wieku – również są objęte obowiązkiem posiadania wypełnionego wniosku ESTA. W ich imieniu robią to rodzice lub opiekunowie.

3. Czy można polecieć do USA bez wypełnienia formularza ESTA?

Wicekonsul USA w Polsce podkreśliła, że  na teren Stanów Zjednoczonych nie zostaną wpuszczeni ci, którzy uprzednio nie wypełnili wniosku ESTA. – Robią to wszyscy inni: Francuzi, Niemcy, Szwedzi… Wszyscy muszą wypełnić ESTA, żeby móc wjechać do Stanów Zjednoczonych – dodała.

4. Czy posiadacze wizy muszą wypełniać formularz ESTA?

Nie. – Jeżeli ktoś ma ważną wizę, nie musi nic robić, może wjechać na podstawie ważnej wizy – odpowiedziała Orton.

5. Jak długo ważny jest formularz ESTA?

– Dwa lata albo do daty ważności paszportu – przekazała Orton. Wyjaśniła, że ESTA to promesa wielokrotnego wjazdu do USA, natomiast po wyrobieniu nowego paszportu należy jeszcze raz wypełnić formularz.

6. Czy wniosek w sprawie ESTA może zostać odrzucony?

Tak. – Taka osoba może się zgłosić do nas, do konsulatu i aplikować o wizę tak jak dotychczas – wyjaśniła Orton. Jak powiedziała, wjazdu do USA odmawia się ludziom, którzy „mieli wcześniej wykroczenia kryminalne, mają wcześniejsze problemy z migracją”. – Jeżeli ktoś wcześniej miał odmowę przyznania wizy, to możliwe jest, że też dostanie odmowę ESTA – przyznała.

7. Czy mimo otrzymania ESTA możliwe jest cofnięcie podróżnego z granicy amerykańskiej?

– Jest to możliwe, ponieważ nawet przy posiadaniu wizy czy ESTA decydującą osobą, która wpuszcza pasażera do Stanów Zjednoczonych jest pracownik Custom and Border Protection czyli służby ochrony celnej i granicznej – mówiła Orton.

8. Czy turysta odwiedzający Kanadę bądź Meksyk może wjechać do USA na podstawie ESTA?

Pozwolenie wjazdu ESTA dotyczy jedynie wjazdu do USA drogą lotniczą lub morską – wyjaśniła Orton. – Na przekroczenie granicy pieszo bądź samochodem potrzebny jest dodatkowy wniosek, który musi zostać wypełniony na granicy – dodała.

Przekazała, że na stronie konsulatu amerykańskiego znajdują się szczegółowe informacje, które mogą pomóc w przygotowaniu wypełnienia wniosku ESTA.

 

 

Źródło: TVN24