Oleica krówka to chrząszcz, od którego lepiej trzymać się z daleka. Wydziela silnie trującą substancję, jedną z najsilniejszych toksyn występujących w przyrodzie – ostrzegają Lasy Państwowe. Owad występuje na terenie całej Polski.

Oleica krówka (Meloe proscarabaeus) jest gatunkiem chrząszcza z rodziny majkowatych o ciemnogranatowym, niebieskoczarnym lub czarnym ubarwieniu ciała z metalicznym połyskiem.

Lasy Państwowe tłumaczą, że nazwa oleicy pochodzi od jej mechanizmu obronnego. Podczas sytuacji stresowych owad wydziela oleistą żółtą ciecz, zawierającą silnie trujący związek chemiczny – kantarydynę (zaliczaną do grupy terpenów), jedną z najsilniejszych toksyn występujących w przyrodzie. Jak dodano, dawniej kantarydynę wykorzystywano w medycynie (pobudza zakończenia nerwowe i błony śluzowe układu moczowo-płciowego) jako afrodyzjak i do produkcji trucizny.

„Kropelka, która może zabić”

Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi około 0,03 grama tej substancji. To „kropelka, która może zabić”, jak podkreślono na profilu Lasów Państwowych na Facebooku. Chociaż pojedynczy owad nie potrafi wyprodukować aż takiej ilości kantarydyny, to jego porcja może silnie podrażnić ludzką skórę, szczególnie gdy substancja dostanie się do nosa i oczu – przestrzegają leśnicy.

Źródło: wikipedia

Długość jej ciała może wynosić nawet 35 milimetrów. Dorosłe osobniki mają skrócone pokrywy skrzydłowe i duży pękaty odwłok. Samice są znacznie większe od samców. U samca czułki są „złamane”, dzięki czemu łatwo odróżnić płcie. Owady dorosłe można spotkać od kwietnia do czerwca. Samica oleicy składa nawet do 10 tysięcy jaj.

Oleica krówka występuje na obszarze całego kraju, ale jest spotykana dość rzadko. Preferuje zbiorowiska traw na nasłonecznionych terenach, polanach i łąkach.

 

 

 

Źródło: Lasy Państwowe
2.3 3 votes
Article Rating