20 proc. populacji pszczół wyginęło tej zimy. To znacznie więcej niż w poprzednich latach. Zabił je długo utrzymujący się chłód i choroby.

Rokrocznie straty w pszczelarstwie sięgają 10-15 proc., ale w tym roku oszacowano je na 20 procent.

 

– Dla pszczół bardzo niekorzystny był marzec. Wówczas nastąpiło oziębienie, wróciła zima, pszczoły zjadały larwy. Z tego powodu pierwsze pokolenie pszczół po zimie zostało stracone – powiedział prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeusz Sabat.

Ocenił, że nastąpiło ok. trzytygodniowe opóźnienie w rozwoju rodzin pszczelich. Jak wyjaśnił, proces od złożenia jaja do wylęgnięcia się larwy trwa trzy tygodnie. Z tego powodu pszczoły na początku kwitnienia sadów były nieco słabsze, niż w poprzednich latach.

Już zbierają miód

Obecnie pszczoły wyleciały już na pola, duża ich część zbiera miód na plantacjach rzepaku – ta uprawa kwitnie jako pierwsza. Owady te można też spotkać w sadach i na łąkach. Według Sabata pszczoły najbardziej lubią zbierać miód na jabłoniach. Pszczelarze uważają, że po długiej zimie są dobre zbiory miodu z akacji i lipy.

To będzie dobry rok

Eksperci oceniają, że mimo sporych strat, rok zapowiada się dla pszczelarstwa dobrze. Jego zdaniem w tej chwili pszczoły fantastycznie się rozwijają, a odbudowa rodzin pszczelarskich nastąpi już w maju. Pszczoły, które lęgną się na wiosnę, żyją średnio 45 dni. 

Pszczoły a zyski dla rolnictwa

Prezes PZP podkreślił, że pszczoły mają ogromne znaczenie dla rolnictwa, gdyż zapylając rośliny, podnoszą plony np.: rzepaku – o 30 proc., słonecznika – nawet o 45 proc. A to przekłada się na zysk dla rolników. Z wyliczeń UE wynika, że w 2010 r. jedna rodzina pszczela przyniosła dochód 1070 euro.

Jak zaznaczył znaczenie pszczół dla człowieka i środowiska docenia Komisja Europejska, dlatego chce ona wycofać część środków chemicznych tzw. neonikotynoidów. W ocenie ekspertów to substancje, które najbardziej szkodzą tym owadom.

Ile miodu je Polak

Statystyczny Polak zjada ok. 62 dkg miodu rocznie, podczas gdy np. Niemiec zjada ok. 2 kg. W ubiegłym roku produkcja miodu w Polsce wyniosła ok. 18 tys. ton. Średnia produkcja miodu z ostatnich dziesięciu lat to 15 tys. ton rocznie. Wyjątkowo niekorzystny ze względu na warunki pogodowe był 2010 rok – wtedy pszczelarze uzyskali tylko 12,5 tys. ton miodu, ale już w rekordowym 2011 roku było to 23 tys. ton.

Źródło: PAP, tm

Polecane: