Za pomocą wydmuchiwanego powietrza humbaki tworzą swojego rodzaju „sieć„, która ofierze utrudnia ucieczkę, a wielorybowi zapewnia obfity posiłek. Tę niezwykłą formę polowania uwiecznili na nagraniu biolodzy morscy z Uniwersytetu Hawajskiego. Film powstał u południowo-wschodnich wybrzeży Alaski.

Naukowcom udało się uchwycić niezwykły sposób, w jaki polują humbaki. Na nagraniu widać, jak para wielorybów tworzy „sieci” z bąbelków powietrza wokół swojej ofiary. Polega to na pływaniu wokół ofiary i wypuszczaniu powietrza otworem nosowym. W taki sposób tworzy się sieć. Te wznoszące się w wodzie pierścienie tworzą barierę, która utrudnia zdobyczy ucieczkę. Kiedy humbak zaczyna wynurzać się na powierzchnię, ofiara trafia wprost w jego otwartą paszczę.

Długopłetwiec oceaniczny, zwany też humbakiem (Flickr/Christopher Michel (CC BY 2.0))

Manipulują swoją ofiarą

Film powstał u południowo-wschodnich wybrzeży Alaski. Wykorzystano przy tym drona oraz kamery przymocowane na przyssawki do samych humbaków.

– W zasadzie mamy dwie perspektywy. Nagranie z drona pokazuje sieci z bąbelków powietrza i to, jak zwierzęta wynurzają się przez nie. Natomiast kamera przymocowana do ich ciała pokazuje perspektywę zwierzęcia – tłumaczył biolog morski Lars Bejder z programu badania ssaków morskich „Marine Mammal Research Program University of Hawaii”. – Te zdjęcia są przełomowe. Pokazują, jak zwierzęta te manipulują zdobyczą i przygotowują ją do schwytania. Nagrania pozwalają nam pogłębić wiedzę w sposób dotychczas niedostępny – dodał.

Podobny sposób polowania zaobserwowano również u płetwali Bryde’a i delfinów butlonosych u wybrzeży Florydy. Ssaki morskie tworzyły pierścienie z osadów morskich wokół ławicy ryb, które chciały złapać.

Migrują na zimę w ciepłe wody

Humbaki nazywane też długopłetwcami oceanicznymi (Megaptera novaeangliae) należą do rodziny płetwalowatych (Balaenopteridae) w podrzędzie fiszbinowców (Mysticeti). Ich pokarm stanowią kryle i małe ryby, które odfiltrowywane są z wody za pomocą fiszbinów. Humbaki jedzą tylko latem. Zimą migrują do cieplejszych wód tropikalnych i subtropikalnych, w tym hawajskich, gdzie odbywają gody i rodzą młode. Wtedy odżywiają się rezerwami tłuszczu, który chroni je także przed utratą ciepła. Rocznie mogą przepłynąć do 25 tysięcy kilometrów.

 

 

 

 

Źródło: Science Alert
0 0 vote
Article Rating