Silna, czarna kawa, która budzi ludzi po nocy, może mieć wpływ na metabolizm i poziom cukru we krwi – wskazują naukowcy. Uczeni sugerują też, że lepiej „małą czarną” pić dopiero po śniadaniu.

Badania przeprowadzone przez Centre for Nutrition, Exercise & Metabolism na University of Bath w Wielkiej Brytanii dotyczyły wpływu porannej kawy na szereg różnych markerów metabolicznych, po źle przespanej nocy. Rezultaty analiz naukowców ukazały się na łamach pisma „British Journal of Nutrition”.

 

Kawa a poziom glukozy we krwi

Badania wykazały, że wypicie porannej kawy, które ma nam dodać energii, zwłaszcza po źle przespanej nocy, może mieć negatywny wpływ na poziom glukozy we krwi, a utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Szczególnie, że jedna źle przespana noc, jak podkreślili autorzy publikacji, nie wpływa specjalnie na procesy energetyczne naszego organizmu.

Naukowcy sugerują, że ich odkrycie może mieć daleko idące skutki, zwłaszcza biorąc pod uwagę popularność kawy.

Na potrzeby badań fizjolodzy z Uniwersytetu w Bath poprosili 29 zdrowych mężczyzn i kobiet o poddanie się trzem różnym eksperymentom w ciągu nocy. Podczas pierwszego uczestnicy badania spali normalnie, po czym rano wypijali słodzoną kawę. Drugi eksperyment zakładał przerywanie snu w ciągu nocy co godzinę, a następnie wypicie słodzonego napoju rano. Trzeci etap również zakładał przerywanie snu, jednak po przebudzeniu uczestnicy najpierw wypijali czarną, mocną, niesłodzoną kawę, a dopiero po ok. 30 minutach słodzony napój. Po każdym etapie pobierano próbki krwi do badań.

Jak się okazało, wypijanie słodkiej kawy po nocy niezakłóconego i zakłóconego snu nie miało wpływu na wahania poziomu glukozy we krwi uczestników. Wcześniejsze badania sugerowały jednak, że źle przesypiane noce mogą negatywnie odbić się na metabolizmie.

Potwierdził to trzeci eksperyment, w którym przed śniadaniem i słodzoną kawą uczestnicy wypijali czarną, mocną kawę. Okazało się, że poziom glukozy we krwi zwiększał się nawet o 50 proc. Wcześniejsze badania wskazywały na to, że kofeina może powodować insulinooporność.

 

Najpierw śniadanie

Nowe analizy potwierdzają zatem, że picie mocnej kawy po źle przespanej nocy może rozwiązać problem uczucia senności, ale może za to stworzyć inny, czyli ograniczenie zdolności organizmu do tolerowania cukrów przyjmowanych podczas śniadania.

Nadzorujący badania prof. James Betts, wyjaśnia, że prawie połowa z nas po przebudzeniu od razu sięga po kubek z kawą. – Im bardziej jesteśmy zmęczeni, tym mocniejsza kawa. Nasze badania pokazują, że taka postawa może mieć daleko idące konsekwencje zdrowotne. Do tej pory mieliśmy ograniczoną wiedzę na temat tego, co picie porannej kawy powoduje w metabolizmie naszych organizmów – mówi naukowiec.

– Mówiąc prościej, utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi ulega zaburzeniu, gdy pierwszą rzeczą, którą wypijemy jest kawa. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w których sen był zaburzony. Wiedza o tym może przynieść istotne korzyści zdrowotne dla nas wszystkich – dodaje badacz.

– Rozpoczęcie dnia mocną kawą po słabym śnie miało negatywny wpływ na metabolizm glukozy o około 50 proc. – mówi współautor badań Harry Smith. – W związku z tym lepiej spożywać kawę po śniadaniu, niż wcześniej – dodaje. Zdaniem naukowca „musimy dowiedzieć się znacznie więcej na temat wpływu zaburzeń snu na nasz metabolizm”.

1 października obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kawy. Kawa jest obecnie najpopularniejszym napojem na świecie, dziennie wypijanych jest około dwa miliardy filiżanek.

 

 

 

ŹródłoUniversity of Bath

 

 

5 2 votes
Article Rating